Lisätietoa Automaatio- ja kunnossapitoalan yritysten osaamisen kehittäminen
Hanke rahoitetaan REACT-EU-rahoitusvälineen määrärahoista osana Euroopan unionin COVID-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.
AUKU – Osaamispooli – kehittää automaatio- ja kunnossapitoalan yritysten muutoskyvykkyyttä ja osaamista
Hankkeen aikana kehitetään osaamispoolimalli, joka kokoaa yritysten edustajat, oppilaitosten edustajat sekä elinkeinotoimen edustajat keskustelemaan säännöllisesti alan koulutustarpeista. Osaamispoolin tavoitteena on auttaa yrityksiä tunnistamaan olemassa oleva osaaminen ja ennustaa tulevaisuuden osaamistarpeita. Toiminnan keskiössä on saada ennakoidusti tietoa elinkeinoelämän muuttuvista koulutustarpeista ja tarjota näitä tarpeita huomioivaa koulutusta yritysten henkilöstölle.
Yritysten osaamisvajeen kehittämiseksi luodaan uudenlainen jatkuvaa oppimista tukeva yrityslähtöinen mikrokoulutusten toteutustapa, jossa hyödynnetään digitaalisia ajasta ja paikasta riippumattomia verkossa toteutettavia koulutusratkaisuja. Mikrokoulutuksilla tarkoitetaan lyhytkestoisia ajasta ja paikasta riippumattomia koulutuksia. Hankkeen ensivaiheessa pilotoidaan mikrokoulutuspaketti elintarviketeollisuuden tarpeisiin. Satakunnassa elintarviketeollisuuden merkitys työnantajana on huomattava. Lisäksi alan toimintaympäristö asettaa työntekijöille erityisiä vaatimuksia.
Miksi?
Koronapandemia on kiihdyttänyt entisestään satakuntalaisten automaatio- ja kunnossapitoyritysten osaamisen ja muutosjohtamisen kehittämistarpeita erityisesti kestävään kehitykseen ja uusiin teknologioihin liittyen.
Satakunnan kasvun mahdollisuudet -raportti nostaa esille jatkuvan oppimisen kehittämisen sekä yhtenä kärkialana automaation sekä robotiikkaklusterin.
Jatkuvan oppimisen mahdollistaminen vaatii koulutuksen järjestäjiltä nopeampaa reagointikykyä ja uudenlaista tapaa tuottaa oppimispalveluita yli koulutusalojen, – organisaatioiden ja – tasojen.
Miksi yhteishanke?
Osaavan työvoiman kehittäminen edellyttää
verkostomaista yhteistyötä. Jatkuvan oppimisen
mahdollistaminen vaatii koulutuksen järjestäjiltä
nopeampaa reagointikykyä ja uudenlaista tapaa tuottaa
osaamispalveluita yli koulutusalojen, – organisaatioiden ja -tasojen.
Yhteishankkeena toteutettuna automaatio- ja kunnossapitoalan osaamispooliin saadaan kytkentä Robocoast-verkostoon ja yrityskehittämiseen (Prizztech Oy), korkeakouluasteen mahdollisuudet osaamisen kehittämiseen ja TKI-toimintaan (SAMK) sekä toisiaan alueellisesti ja profiililtaantäydentävien ammatillisen toisen asteen koulutuksen järjestäjien osaamiseen sekä verkostoihin (Sataedu jaWinNova)
Keinoja
- Jatkuvan oppimisen kehittäminen yrityslähtöisen osaamispoolin avulla
- Kehitetään yritysten osaamistasetta ja muutoskyvykkyyttä.
- Tehostetaan toimijoiden välistä tiedonvaihtoa ja innovointia.
- Pooliin kutsutaan automaatio- ja kunnossapitoalan yrityksiä, edustajia elinkeinotoimesta, Robocoast-klusterista, SAMKista, Sataedusta ja WinNovasta.
- Auttaa yrityksiä tunnistamaan olemassa oleva osaaminen ja ennustamaan tulevaisuuden osaamistarpeita, jotka kohdistuvat organisaation eri henkilöstöryhmiin.
- Tuotetaan esimiehille työkalu (YritysHOKS) osaamistaseen johtamiseksi ja muutoskyvykkyyden kehittämiseksi.
- Henkilöstön osaamisen kehittäminen mikrokoulutusten avulla
- Tavoitteena on kehittää yrityslähtöinen mikrokoulutuskonsepti, jossa vastataan akuutteihin osaamistarpeisiin erityisesti kestävään kehitykseen, kiertotalouteen ja uusiin teknologioihin liittyen.
- Mikrokoulutuksilla tarkoitetaan lyhytkestoisia ajasta ja paikasta riippumattomia koulutuksia, jotka vastaavat yritysten akuuttiin osaamistarpeeseen.
- Koulutusten tarjoaminen verkossa ajasta ja paikasta riippumatta ja niiden hyödyntäminen on yrityksille työtehtävien järjestämisen kannalta kustannustehokasta.
Miksi lähteä mukaan?
- Verkostoidut alueen muiden toimijoiden ja oppilaitosten kanssa.
- Saat ajantasaista tietoa osaamisen kehittämisen mahdollisuuksista, joita voidaan toteuttaa eri rahoitusmuodoin.
- Pääset vaikuttamaan toimialasi henkilöstölle suunnattavaan koulutustarjontaan esim. pilotoinneissa.
- Saat hankkeen aikana tuotettavia mikrokoulutuksia henkilöstösi käyttöön
veloituksetta. - Hankkeen aikana on tarkoitus tuottaa ns. YritysHOKSin, jota voit hyödyntää organisaatiosi osaamistaseen johtamisessa ja muutoskyvykkyyden kehittämisessä.
- Osaamispooli –toimintaa/mallia on tarkoitus jatkaa myös hankkeen päättymisen jälkeen – olet asiassa jo konkari!
- Lisäarvoa tuo laaja ja kattava verkosto, jonka avulla ammatillisen koulutuksen järjestäjät, ammattikorkeakoulu sekä Robocoast-klusteri voivat tuottaa yrityksille toisiaan täydentävää osaamista ja ratkaisuja työvoiman saatavuuteen.
Osaamispooliin kuulumalla saat lisäksi
- Tietoa uusista tuotantolaitteista, ohjelmistoista ja automaatioratkaisuista.
- Tietoa kestävästä kehityksestä ja kiertotaloudesta.